Заедно за децата на България

Мисията на този проект е да създаде условия за израстване на ново поколение деца, радетели за доброто на България! Деца, които са високо осъзнати, добродетелни, познаващи себе си, даровити. Деца, работещи в посока на развитие и разгръщане, уверени, изграждащи пълноценни и щастливи взаимоотношения в семействата си, и обществото. Това са деца добротворци, които с отговорност ще създадат едно по-добро бъдеще. Това са децата – бъдещите лидери на България.

Целите на проекта са децата:  
  1. Да изградят високо ниво на себеосъзнатост, човешки взаимоотношения и отношение към околната среда.
  2. Да намерят смисъл (мисията си), за да въздействат положително на света, в който живеем.
  3. Да развият усещане за свързаност и взаимозависимост (човек – общество – природа) на база на по-високото си ниво на себеосъзнатост.
  4. Да се научат да работят заедно в сътрудничество с високо ниво на себеуважение и уважение на околните.
  5. Да прилагат наученото за себе си и околните в изграждането на екипен проект, който да има положително въздействие върху природата и обществото.
Бихме искали този проект да се реализира с група до 12 деца деца, за по-продължителен период, за да има проследяване на устойчивостта му.

Смятаме, че най-подходящата възраст е 13 и 14 години. Това е началото на пубертета, когато децата започват да съзряват, да си задават важни въпроси относно смисъла и мястото им в обществото. Често в този период те се затварят и споделят по-малко с родителите си, чувствителни и податливи на „изкушения са“. В тази възраст децата имат нужда от приятели, които са отворени да ги чуят, да им помогнат сами да намерят отговори на важните за тях въпроси, да вярват в тях и да ги подкрепят. Да им помогнат да направят сами и уверено изборите си за личностнж израстване и бъдеща професионална кариера.

Тези приятели и доверени партньори са нашият екип от професионалисти.
Екип - доброволци

За да се разрасне и стане устойчив, този проект трябва да включи и учителите. Бихме искали да създадем програма и за учители доброволци, високо мотивирани да се развиват на личностно ниво, които да подготвим за коуч-ментори. Така ще имаме свои представители в повече кътчета на България.
  


 
 
Вълнуващо и успешно за нас премина първото издание на проект „Заедно за децата на България“. В него взеха участие 12 деца от цяла България на възраст от 12 до 17 години.

Дните ни в красивата Стара Планина - резерват Северен Джендем - преминаха с лекота въпреки наситената програма. Хижа „Плевен“ ни приюти гостоприемно и топло с невероятно вкусна храна.

    Успяхме да изградим връзка с природата и помежду си. Децата развиха приятелства и научиха повече за себе си и работата в екип. Отделихме време, за да работим върху ценности, добродетели, таланти, силни страни, себеосъзнатост, екипни роли и какво прави екипите ефективни. Говорихме си за „култура на сърцето“ и какво застава на пътя ни, когато се стараем да сме състрадателни, съпричастни, мотивирани и отдадени на това да творим добро, чрез разгръщане на талантите си. “Култура на сърцето” е термин въведен от Петко Хинов. 

„Сърцето на културният човек се определя чрез възвишеността на стремежите му. Културният човек има добродетелно поведение, културата се съизмерва не с интелекта, а с добродетелта.“  - Петко Хинов.

    Децата успяха да разсъждават върху силните си страни в екип благодарение на диагностиката, която направихме с помощта на научно обоснованият инструмент на Белбин (въпросник за самооценка  Belbin GetSet). Започнахме да се учим как осъзнато да използваме силните си страни в екип, да приемаме слабостите на другите, като се позоваваме на познание за силните страни на съекипниците си и ги впрягаме в действие, за да сме по-ефективни, спокойни и разбиращи се, когато работим заедно.


    Децата също се запознаха с особеностите на резерват Северен Джендем, научиха за редки растения и животни, някои от които ендемити, както и за това как са организирани екосистемите. Тези знания пренесохме в човешките взаимоотношения и необходимостта от доверие, сътрудничество за добро, съпричастност и взаимопомощ. 

    Децата се докоснаха до източната култура и научиха повече за нашият патрон Петко Хинов, неговия път и защо е избрал Китай и китайския език. Всъщност любовта му към Китайската култура се е развила от практикуването му на бойни изкуства като дете. Затова повтаряхме упражнения, които самият Брус Ли е използвал за загрявка., функционална тренировка и стречинг. Докоснахме се и до практиката Тай Чи, още наричана Тай Чи Чуан („юмрукът на великия предел“). Това е китайско бойно изкуство, датиращо от Древен Китай. Децата се научиха практически как да се подготвят поход чрез подхощято загряване и как да разтягат след планинско катерене.

    Свързахме се чрез качествено общуване, игри, учене сред природата, народни хора около лагерния огън и си обещахме да продължим заедно напред. Двата ни екипа, които съвпадащо (независимо, че работиха по отделно в сесиите за личностно развитие) нарекоха себе си „Творческо семейство“ се вдъхновиха да  работят по два проекта, съответно със социална и екологична значимост. Те се наричат „Усмихни се за добро“ (деца 12 – 13 г.) и “Futura est Natura” (деца 14 – 17 г.)

Благодарим от сърце на спонсорите на проекта “Идеал Стандарт България”, Искрена Добрева, “Белбин” и всички родители, които дариха от сърце средства на фондация Петко Хинов.

Благодарим и за допълнителната подкрепа на “Хармоника България” и “Гарга.бг”

Очаквайте новини от нас! Продължаваме вдъхновени ЗАЕДНО за децата на БЪЛГАРИЯ!